На 18.03. 2023 г. сборна група студенти, преподаватели и служители от Колеж по туризъм – Варна и ИУ- Варна покориха успешно връх Мусала, най-високия планински връх не само в България, но и на Балканския полуостров. Всички участници, общо 29 души, се справиха с предизвикателствата на трудния терен, силния вятър, сняг и мъгла и изкачиха върха. Това е 22-ро поредно покоряване на връх Мусала и за 22 години е нямало неуспех или участници, които да се откажат. Това е своебразен рекорд и говори за професионализма и уменията на доц. д-р Станислав Пляков, на когото колежаните дължат успеха в подготовката и провеждането на тази уникална инициатива, приоритет само на нашия Колеж по туризъм – Варна.

Покоряването на връх Мусала винаги се посвещава на определена кауза, а тази година имаме много поводи! Затова посвещаваме изкачването на „60 години Колеж по туризъм – Варна“, „25 години Студентски съвет“ и 100 години от първото изкачване на Мусала при зимни условия от Павел Делирадев, което се смята за рождена дата на българския алпинизъм.

На върха се развяха знамената на Колежа по туризъм, на Студентски съвет и на ИУ – Варна, а за пръв път беше изкачен и портретът на Васил Левски. Всички участници получиха грамоти, удостоверяващи тяхното лично постижение. Дизайнът и изработката на грамотите тази година са заслуга на Студентски съвет при ИУ – Варна.

И както винаги се случва на нашите пешеходни турове – създаде се атмосфера на приятелство, взаимопомощ и работа в екип. Младите хора се върнаха благополучно живи и здрави, а най-вече щастливи, мотивирани и горди от своя успех.

За емоциите и участниците в покоряването на върха може да научите повече от видеото във връзката:

https://www.facebook.com/stanislav.plyakov/videos/906373023799205?idorvanity=71229177891