На 31.10.2023 г. се проведе «Състезание за предприемачески проекти в туризма». Състезанието е по проект „Творческа работилница за млади предприемачи в туризма“, финансиран от Община Варна по програма „Младежки дейности 2023 г.“ и изпълнен от Колеж по туризъм – Варна при ИУ-Варна.

Студенти започнаха подготовката си в началото на м. октомври, като всеки екип работеше с помощта на преподаватели в качеството им на ръководители. На 17.10.2023 г. студентите се срещнаха с ментори от туристическата практика и представиха накратко своите идеи. Менторите им дадоха ценни съвети и насоки за разработване на проектите.

Студентите работиха упорито по проектите си и ги представиха на 31.10. пред жури в състав:

Марио Маринов – Оперативен директор на “Св. св. Константин и Елена”

Павлина Шаркова – мениджър къмпинг “Лагуна”

гл.ас.д-р Тодор Дянков – ИУ-Варна

ст. преп. д-р Биляна Павлова – Колеж по туризъм – Варна при ИУ-Варна

Антонио Хаджиколев – докторант ИУ-Варна

Горан Стефанов – главен уредник в “Аладжа манастир”

 

Конкуренцията беше сериозна, а състезанието – много оспорвано. Журито оцени по достойнство приносът на всеки проект и присъди:

Първо място

Атанас Атанасов и Теменужка Колева, II курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, с проект „Иновации в ресторантьорското меню за потребители с нарушено зрение“;

Второ място

Тея Благомирова и Габриела Русева, III курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, с проект „Виртуална обиколка на античния град Одесос с помощта на смесената реалност“;

Васил Кънев и Полина Петкова, II курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, с проект „Креативни подходи за развитие на къща за гости (по примера на „Английската къща за гости“ в гр. Русе);

Трето място

            Мелин Абдулов и Биляна Бисерова, II курс, специалност „Мениджмънт на туризма и свободното време“, с проект „Маршрут на тема „Усет за свръхестественото из родните ширини“.

Всички участници получиха дипломи и парични награди, както и заслужени аплодисменти за прекрасните проекти и достойното представяне.